Home

‘Pensioenpotje’ weet iemand iets beters?

‘Pensioenpotje’ weet iemand iets beters?

Hoe spreek je mensen nou op zo’n manier aan over het nieuwe pensioenstelsel dat ze geïnteresseerd opveren? Welke woorden gebruik je en welke moet je mijden als de pest? Jannie Benedictus van het FD gaat dieper in op de term ‘pensioenpotje’.

Pensioenpot dekt de lading het best

Sander Beikes, pensioenjurist bij Pensioenfonds ING, kan zich enigszins vinden in de bezwaren die er leven rondom de term ‘pensioenpotje’. Hij begint te vertellen: “Doordat het steeds gaat over een eigen pensioenpotje is er verwarring ontstaan. Zo zijn mensen bang dat hun eigen potje leeg kan raken, maar roept het wellicht ook de suggestie op dat je er iets uit kan halen als het bijvoorbeeld financieel gezien even minder gaat. Laat ik eerst het grootste misverstand uit de wereld helpen: uw pensioenpot kan niet opraken. Net als in het huidige stelsel garanderen we een levenslang pensioen. Hoe oud u ook wordt.”

De pensioenjurist is het eens met de auteur dat het woord pensioenpotje wat kinderlijk overkomt. “Pensioenpot is beter. Dat spreekt meer tot de verbeelding. Eigenlijk wil het niets anders zeggen dan dat iemand een persoonlijk opgebouwd pensioenvermogen heeft. Ik ben bang dat je het zal moeten blijven uitleggen, toch denk ik dat ‘pensioenpot’ het best benadert van wat het moet zijn.”

 

Beleggingsbeleid

Bij een eventuele overgang naar het nieuwe pensioenstelsel gaan we van een pensioenregeling waarbij afspraken zijn gemaakt over de hoogte van het pensioen naar een persoonlijk pensioenvermogen, dat collectief belegd zal gaan worden (uitgaande dat gekozen wordt voor een solidaire premieregeling) “Dat houdt in dat Pensioenfonds ING uw pensioenvermogen zal blijven beleggen. Het is net als nu ook niet mogelijk om zelf uw eigen pensioenvermogen te gaan beleggen. Wel zullen we door middel van een risicobereidheidsonderzoek eens in de vijf jaar blijven toetsen wat deelnemers van ons beleggingsbeleid vinden. Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek kunnen we ons beleggingsbeleid dan waar nodig aanpassen. Ook dit risicobereidheidsonderzoek is niet nieuw. Dat doen we nu ook al.”

Uw eigen pensioenvermogen

Waarom dan een persoonlijke pensioenpot vraagt u zich af? “Bijvoorbeeld omdat u daardoor beter kunt zien hoe uw pensioenvermogen in uw pensioenpot rendeert. Uit de pensioenpot wordt later iedere maand uw pensioen betaalt. Dit wordt in het nieuwe pensioenstelsel beter inzichtelijk dan nu het geval is.” De pensioenjurist legt uit dat pensioenen in het nieuwe pensioenstelsel eerder omhooggaan als het goed gaat met de economie, maar het omgekeerde ook geldt. “Om ervoor te zorgen dat uw pensioen niet te veel zal gaan fluctueren, zijn er bij een overgang naar het nieuwe pensioenstelsel een aantal instrumenten beschikbaar, zoals een solidariteitsreserve. We gaan van pensioenrechten en pensioenaanspraken naar uw eigen pensioenvermogen. Zoals het er nu naar uitziet, is een overgang naar het nieuwe pensioenstelsel gunstig voor onze deelnemers, omdat wij een gesloten fonds zijn met een hoge dekkingsgraad. Je kunt die pensioenpot zien als een pot zonder bodem. Hij kan omhoog en omlaag, maar leeg raken kan hij niet. Dat is echt een fabel.”