Guido van Bommel (54)

manager IT D-IT (Area) Lead ING

Nadat hij met pensioen was, was mijn vader drukker dan ooit, dus dat belooft nog wat. Zelf zou ik graag meer tijd met mijn familie doorbrengen. En ik hoop mijn schoolvriend Hans te kunnen gaan helpen, die lelijke eendjes restaureert en verhuurt. Soms vindt hij er een in Zuid-Europa, die we dan opknappen. Mensen die ze huren, komen altijd blij terug na een rit door onze fenomenaal mooie Betuwe. Of ik opa word, weet ik niet, maar ik sta altijd open voor verrassingen!

Mijn vraag

Wordt er na 15 jaar onderhandelen niet te veel mooi weer gespeeld door de partijen die het nieuwe pensioenstelsel willen implementeren? Ik krijg er een Brexit-gevoel van. Wat als het fout gaat? Voor mij persoonlijk zijn de meest elementaire vragen nog niet beantwoord. Zo worden er geen bedragen genoemd en is het niet concreet. Als het beter wordt, hoeveel wordt het dan beter?

Het antwoord van Pensioenfonds ING

We begrijpen dat een eventuele overgang veel mensen onzeker maakt. U weet immers wat u heeft en niet wat u krijgt. Als Bestuur hebben we ons goed laten informeren en hebben we met diverse scenario’s verschillende berekeningen laten maken. Ook hebben we gekeken naar de extra mogelijkheden die het nieuwe stelsel biedt.

Wat u in het nieuwe stelsel precies aan vermogen mee zou krijgen, is nog niet exact te zeggen, maar ik zie nu geen reden om bij een eventuele overgang naar het nieuwe stelsel onze ambitie van ‘een waardevast pensioen’ aan te passen. Garanties zijn er zowel in het huidige als nieuwe stelsel niet te geven, maar op basis van de eerdergenoemde berekeningen en kenmerken van het nieuwe stelsel verwachten we dat een extra verhoging van uw pensioen sneller mogelijk zal zijn.

Wim van Iersel
bestuurder en verantwoordelijk voor de beleggingen bij Pensioenfonds ING