Andy Govers (52)

Accountmanager ING

Ik zou te zijner tijd eerder willen stoppen met werken, maar hoe dat moet met de huidige recessie en stijgende kosten kan ik nu echt nog niet overzien. Ik hoop als ik met pensioen ben leuke dingen te kunnen blijven doen, zoals een stedentrip maken, een theater of concert bezoeken of een workshop volgen. Er is genoeg te doen om mijn dagen mee te vullen.

Mijn vraag

Wie bepaalt er eigenlijk of Pensioenfonds ING overgaat naar het nieuwe pensioenstelsel? En mochten we overgaan, kan ik mijn pensioen dan in het nieuwe stelsel eerder in laten gaan?

Het antwoord van Pensioenfonds ING

Het wetsvoorstel bepaalt dat ook gesloten fondsen naar het nieuwe pensioenstelsel kunnen overgaan. Niet Pensioenfonds ING, maar de werkgevers en de vakbonden hebben bij deze beslissing de zwaarste stem; zij besluiten of ze Pensioenfonds ING zullen verzoeken om over te gaan naar het nieuwe stelsel.

Vervolgens besluit het Bestuur van het Fonds over het verzoek, waarbij het Bestuur let op evenwichtige belangenafweging. Het Verantwoordingsorgaan, waarin gepensioneerden, gewezen deelnemers en deelnemers nog in dienst bij ING/NN zitting hebben, heeft hierbij nog een versterkt adviesrecht.

Ook in het nieuwe stelsel kunt u verschillende keuzes maken, bijvoorbeeld om eerder met pensioen te gaan. En er komt een extra mogelijkheid bij: deelnemers kunnen bij pensioeningang ervoor kiezen om maximaal 10% van de pensioenpot als eenmalige uitkering te ontvangen.

Peter van Meel
uitvoerend bestuurder bij Pensioenfonds ING