Evert van de Visch (70)

Gepensioneerd, voorheen ING

Sinds ik in 2016 met pensioen ben gegaan, geniet ik met volle teugen van de extra vrije tijd die ik nu heb. Ik bekleed verschillende vrijwilligersfuncties. Zo doe ik de ledenadministratie voor de Vereniging Oud Ede. Dit is een vereniging met 700 leden, die zich inzet voor de bescherming van de historische waarden van mijn woonplaats Ede. Daarnaast pas ik samen met mijn vrouw op twee van onze kleinkinderen en zing ik in een mannenkoor. Mijn uitgebreide kennis op het gebied van, fiscaliteit en erfrecht, die ik tijdens mijn private banking periode heb opgedaan, zet ik soms nog in voor particulieren. Nee, vervelen doe ik mij niet.

Mijn vraag

Wat zijn de kosten die Pensioenfonds ING moet maken om over te gaan naar het nieuwe stelsel? En worden er na het daadwerkelijk overgaan ook nog extra kosten gemaakt ten opzichte van de huidige situatie, omdat iedereen in het nieuwe stelsel een individuele pensioenpot krijgt?

Het antwoord van Pensioenfonds ING

Wat de precieze hoogte is van de kosten zal zijn van overgang naar het nieuwe stelsel is lastig aan te geven. Zo zijn nog niet alle kosten duidelijk en zijn niet alle kosten direct te relateren aan de transitie. De exacte verdeling van kosten is afhankelijk van afspraken met de werkgevers en met onze administratieve uitvoerder AZL. Dat een eventuele overgang naar het nieuwe pensioenstelsel ook voor Pensioenfonds ING kosten met zich meebrengt, is onvermijdelijk. Niet alleen bereiden we ons al enige tijd voor op een eventuele overgang, een nieuw pensioenstelsel betekent ook een volledig nieuwe manier van het administreren van de pensioenen. Zo zal er voor elke deelnemer individueel onder meer een persoonlijke pensioenpot uitgerekend moeten worden. Daarnaast zullen er nieuwe systemen moeten worden ontwikkeld en gebouwd.

Toch zullen, in verhouding tot de omvang van het vermogen van Pensioenfonds ING en de huidige hoge dekkingsgraad, de kosten beperkt zijn. Voor u als deelnemer is van belang: de extra kosten zullen geen significante invloed hebben op de hoogte van de pensioenen van deelnemers. Een overgang naar het nieuwe pensioenstelsel zal dus inderdaad extra kosten met zich meebrengen, maar dit zijn kosten waarin we graag investeren. Niet alleen maakt een overgang naar het nieuwe pensioenstelsel de pensioenen in Nederland toekomstbestendig. Het maakt het ook mogelijk om, dankzij de minder hoge buffers die het Fonds aan hoeft te houden, hogere pensioenen uit te keren aan onze deelnemers. Dus ja, we maken kosten, maar daar staat desondanks een naar verwachting hoger pensioen tegenover.

Erwin Tol
Financial Controller