Chris Cornet (63)

directeur Business Banking ING Rayon Zeeland & West- en Midden-Brabant

Zoals het er nu naar uitziet, duurt het nog zo’n vier jaar voor ik met pensioen kan gaan. Ik vind het nog leuk om te werken en krijg er ook energie van. Maar als ik 67,5 ben, zou ik graag van mijn pensioen willen gaan genieten, zodat ik ook meer tijd krijg voor mijn familie, kleinkinderen en maatschappelijk betrokken functies.

Mijn vraag

Bij ING heb ik pensioen bij twee fondsen. Stichting ING Pensioenfonds keert uit vanaf 65 jaar en ING CDC Pensioenfonds vanaf 67 jaar. Gaan beide fondsen over naar het nieuwe stelsel? En is het eventueel mogelijk om mijn pensioen van Pensioenfonds ING uit te stellen naar 67 jaar? Wat zijn de financiële consequenties voor mij als Pensioenfonds ING overgaat naar het nieuwe pensioenstelsel? Komt al het opgebouwde pensioen van Pensioenfonds ING straks op de grote hoop van 1500 miljard of blijft het van het Fonds?

Het antwoord van Pensioenfonds ING

Of beide fondsen overgaan naar het nieuwe stelsel is afhankelijk van het verzoek van de werkgevers. Zij hebben de zwaarste stem of een fonds overgaat of niet. Voor Pensioenfonds ING geldt dat de wet bepaalt dat ook gesloten fondsen over kunnen gaan naar het nieuwe stelsel. Maar zover is het nu nog niet. In theorie zou het bijvoorbeeld kunnen dat het CDC Pensioenfonds wel overgaat naar het nieuwe stelsel en Pensioenfonds ING niet. Dit is dus afhankelijk van de wens van de werkgever.

Wat u precies aan vermogen mee zou krijgen bij een overgang naar het nieuwe stelsel is nu nog niet exact te zeggen. In de berekening van uw persoonlijke pensioenpot op het moment van omzetting vindt u naast uw pensioenaanspraken op dat moment ook een opslag. Die wordt gebaseerd op basis van het extra vrije vermogen dat het Fonds op dat moment nog over heeft. Die opslag uit het extra vrije vermogen is overigens een groot voordeel van het nieuwe pensioenstelsel. Nu mag Pensioenfonds ING dit namelijk niet over de deelnemers verdelen. De verwachting is verder dat in het nieuwe stelsel de pensioenen vaker en eerder omhoog kunnen gaan.

De overgang naar het nieuwe stelsel gebeurt in principe binnen de bestaande pensioenfondsen. De vermogens van de fondsen belanden dan dus niet op de grote hoop. Consolidatie is geen doelstelling. Uiteraard zullen er altijd fondsen zijn die besluiten zichzelf op te heffen en samen te gaan met andere fondsen, maar dat is in ieder geval op dit moment niet de intentie van Pensioenfonds ING. Voor wat betreft eerder of later met pensioen gaan, geldt dat die mogelijkheden bij Pensioenfonds ING blijven zoals het nu is.

Henk Bruins
actuaris bij Pensioenfonds ING