Angela van Leeuwen (73)

gepensioneerd, voorheen Nationale-Nederlanden

Mijn leven als gepensioneerde geeft mij de vrijheid om dingen te doen die ik leuk vind, waarbij ik zelf mijn tijd indeel. Zo ben ik ledenraadslid VO-NN, hoofdredacteur van het VO-NN Magazine en counselor-coach. Drie keer in de week ga ik sporten en als het even meezit nog een keer golfen. Als je werk wegvalt, is het even zoeken naar een nieuwe manier om je leven in te richten. Ik kan oprecht zeggen dat me dat gelukt is. Ik voel me gelukkig en geniet van alles wat ik doe: de grote én de kleine dingen!

Mijn vraag

Het pensioenfonds ING is een gedegen gesloten fonds waar mijn pensioen veilig is. Overgaan naar het nieuwe stelsel maakt mij erg ongerust. Is die ongerustheid terecht?

Het antwoord van Pensioenfonds ING

Vooropgesteld: het besluit om over te gaan op het nieuwe stelsel is nog niet genomen. De werkgevers en de vakbonden moeten nog beslissen of ze een verzoek daartoe aan Pensioenfonds ING gaan doen. Daarna moet het Bestuur van Pensioenfonds ING erover beslissen.

Pensioenfonds ING vindt het belangrijk om de consequenties van een eventuele overgang ruim op tijd in kaart te hebben. Daarom hebben we met diverse scenario’s verschillende berekeningen laten maken en kijken we naar de mogelijkheden die het nieuwe stelsel biedt. Ook bij een eventuele overgang naar het nieuwe stelsel behouden we onze ambitie van een zo waardevast mogelijk pensioen. Daarnaast zou bijvoorbeeld een extra verhoging van uw pensioen sneller mogelijk zijn.

Peter van Meel
uitvoerend bestuurder bij Pensioenfonds ING