Antoon Reintjes (67)

Gepensioneerd, voorheen ING

Na veertig jaar bij ING gewerkt te hebben ben ik vanwege medische redenen in 2016 met vervroegd pensioen gegaan. Hoewel ik best langer door had willen werken, geniet ik nu erg van het vrije bestaan zonder afspraken. Ik kan eindelijk de dingen doen, die ik tijdens mijn werkzame leven niet kon zoals stamboomonderzoek. Momenteel schrijf ik een kroniek over de familie Reintjes, waarin ik terugga tot een oudvader van mij in de rechte lijn tot 1590. Het is monnikenwerk, maar ontzettend leuk om te doen.

Mijn vraag

Kan ik inzage krijgen in de voorlopige berekeningen die Pensioenfonds ING heeft gemaakt over de effecten van een overgang naar het nieuwe pensioenstelsel?

Het antwoord van Pensioenfonds ING

Om inzicht te krijgen in wat het nieuwe pensioenstel naar verwachting zal betekenen voor de pensioenen van deelnemers van Pensioenfonds ING hebben wij door een gespecialiseerde externe partij diverse berekeningen laten maken. Zo is er voor verschillende leeftijdsgroepen en in diverse economische scenario’s gekeken naar verschillen tussen de regeling nu en in het nieuwe stelsel. Daarnaast hebben we uitgebreider stilgestaan bij de (uit)werking van verschillende zaken zoals beleggingsbeleid, buffers en de renteafdekking.

De berekeningen lieten voor het nieuwe pensioenstelsel een positief beeld zien. Dat komt omdat het Fonds een hoge dekkingsgraad heeft en omdat er in het nieuwe stelsel minder fiscale beperkingen zijn voor pensioenverhogingen. Met een hoge dekkingsgraad kan het Fonds in het nieuwe stelsel:

  1. Een grote solidariteitsreserve creëren om schokken in uitkeringen op te vangen (maximaal 18% van de dekkingsgraad);
  2. Een extra zekerheid inbouwen dat pensioenen ook in de toekomst verhoogd kunnen worden (maximaal 20%);
  3. Met het restant de pensioenen direct verhogen met een toeslag (circa 17% bij de huidige dekkingsgraad van ongeveer 155%).

Met ons terughoudende beleggingsbeleid beschermen we de dekkingsgraad. Desondanks is nooit met zekerheid te zeggen hoe de economie, en daarmee de dekkingsgraad, zich zal ontwikkelen. Ook als Pensioenfonds ING zijn we niet immuun voor grote financiële schokken.

Wat een overgang naar het nieuwe pensioenstelsel exact zal betekenen voor individuele pensioenen kunnen we dus pas op het moment van overgang laten zien. Bij een dekkingsgraad van bijvoorbeeld 135% zullen er andere keuzes worden gemaakt dan bij de huidige dekkingsgraad van 155%. Bijvoorbeeld een extra zekerheid van 10% in plaats van 20% en een verhoging van 7% in plaats van 17%.

Als Fonds proberen we de uitwerking van het nieuwe stelsel zo begrijpelijk mogelijk uit te leggen, dus zonder complexe berekeningen. Dat hebben we bijvoorbeeld ook gedaan tijdens de webinars dit voorjaar. Om iets concreter inzicht te geven in de verwachte uitwerking op het persoonlijke pensioen willen we binnenkort gebruik gaan maken van rekenvoorbeelden.

Als Pensioenfonds ING overgaat naar het nieuwe stelsel zal de verantwoording hiervan op de website worden gepubliceerd in de vorm van een Transitieplan, inclusief de achterliggende berekeningen. Ook ontvangt u vóór de eventuele overgang naar het nieuwe pensioenstelsel een persoonlijk financieel overzicht van de situatie voor en na overgang.

 

 

Peter van Meel
uitvoerend bestuurder bij Pensioenfonds ING