Online poll >

5 vragen

Wat kan het VO met het verzwaard adviesrecht?

25 juli 2024

Omdat deelnemers geen individueel bezwaarrecht hebben bij een eventuele overgang naar het nieuwe pensioenstelsel heeft het Verantwoordingsorgaan (VO) een verzwaard adviesrecht gekregen. We vroegen Anita van Oss en Mirella Visser van het VO wat het verzwaard adviesrecht precies inhoudt.

Verantwoordingsorgaan

Anita van Oss en Mirella Visser

Twee pensioenstelsels naast elkaar is voor pensioenfondsen en uitvoeringsorganisaties niet uitvoerbaar

Wat doet het VO en dan met name in het kader van een eventuele overgang naar het nieuwe pensioenstelsel?


De belangrijkste wettelijke taak van het VO is dat het Bestuur van het Fonds ieder jaar achteraf verantwoording aflegt over het gevoerde beleid aan het VO. In de nieuwe Wet toekomst pensioenen heeft het VO een extra taak gekregen. Bij de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel hebben de deelnemers namelijk geen individueel bezwaarrecht. In plaats daarvan is in de nieuwe wet vastgelegd dat het VO een verzwaard adviesrecht heeft. Dat houdt in dat het VO een extra adviesrecht heeft gekregen over: het voorgenomen besluit tot invaren, de beleidsmatige keuzes in dat kader én de inzet van het fondsvermogen. Wanneer de sociale partners een invaarverzoek samen met het transitieplan indienen en het Bestuur dat wil aanvaarden, moet het Bestuur advies vragen aan het VO over het voorgenomen besluit tot invaren. Het VO heeft vervolgens zes weken de tijd om advies uit te brengen. Als een van de geledingen uit het VO (pensioengerechtigden en gewezen deelnemers, werknemers of werkgevers ING Bank en NN Group) negatief adviseert, moeten de sociale partners het voorliggende invaarverzoek heroverwegen en het Bestuur het voorgenomen invaarbesluit heroverwegen op basis van de gronden die het VO aangeeft in het advies.

Wat is voor het VO het belangrijkste?

Net als het Bestuur van Pensioenfonds ING kijkt het VO naar een evenwichtige verdeling voor alle deelnemers van het pensioenfonds. Doordat de sociale partners – werkgevers ING en NN en de vakbonden – zich vanuit hun primaire rol meer bezighouden met werkenden, letten wij er goed op hoe de belangen van gepensioneerden en de deelnemers uit dienst meegenomen worden. Mocht het VO bijvoorbeeld oordelen dat de uitkomst van de verdeling van het fondsvermogen niet evenwichtig is dan kan een geleding of het hele VO negatief adviseren.

Wat als het VO of een geleding van het VO negatief adviseert?

Voor het VO is het van groot belang dat ieders belang goed vertegenwoordigd wordt en dat het Bestuur een invaarbesluit neemt dat voldoende evenwichtig is voor alle geledingen. Bij de sociale partners is de rol van het VO bekend, dus moet er rekening mee gehouden worden in de planning. Mocht het VO negatief adviseren, bijvoorbeeld vanwege de verdeling van de buffers van het Fonds, dan moet het Bestuur van Pensioenfonds ING en sociale partners het besluit opnieuw bekijken en eventueel aanpassen.

Wat kan het VO nu al doen, dus voordat er een eventueel invaarverzoek is gedaan?

Het VO heeft regelmatig contact met het Bestuur van Pensioenfonds ING over de eventuele overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. Ook al moet het verzoek van de sociale partners om in te varen nog komen, de voorbereidingen zijn al in volle gang. Naast overleg over de planning en de mogelijke vertragingen gaat het met name over kennis vergaren. Invaren is een heel complex en technisch proces, waar veel berekeningen bij komen kijken. Om de uitkomsten van die berekeningen straks goed te kunnen beoordelen op evenwichtigheid tussen de verschillende geledingen, heeft het VO besloten om een externe adviseur in te schakelen. Deze pensioenexpert ondersteunt het VO inhoudelijk, faciliteert de discussies binnen het VO en zal straks het VO ondersteunen bij de beoordeling van het voorgenomen invaarbesluit wanneer dat door het Bestuur van Pensioenfonds ING wordt voorgelegd aan het VO.

Wat is de status op dit moment (zomer 2024)?

De sociale partners hebben tot eind dit jaar de tijd om met een transitieplan te komen. Dat is een harde deadline die door de wetgever is bepaald. Tot die tijd blijft het VO zich zo goed mogelijk voorbereiden op wat komen gaat, maar op dit moment ligt de bal bij de sociale partners: de werkgevers ING en NN en vakbonden samen. Zij zijn aan zet.